top of page
Despre proiect
Parteneri
Intalniri
Galerie foto
Impact

Galerie foto

Contact

Impact, impresii si pareri

Intalniri

Despre proiect

Liceul de Arte “Margareta Sterian”

participant la

CONCURSUL NATIONAL PENTRU LICEENI “EUROSCOLA”

editia a X-a (2017)

 

     Liceul de Arte “Margareta Sterian” din Buzau va participa la Concursul national pentru liceeni EUROSCOLA, editia a X-a (2017), care se va desfasura sub titlul generic „Anul european al patrimoniului cultural”. In acest scop, liceul a demarat un proiect avand drept activitati principale initierea unui forum interactiv in care publicul va fi informat asupra contextului istoric si simbolic al inchisorii comuniste de la Ramnicu Sarat, dar in special sensibilizat sa empatizeze cu povestile incarcerate in zidurile inchisorii prin punerea in scena a unui scurt moment dramatic.

 

     Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de constientizare si responsabilizare a elevilor si comunitatilor din care provin acestia, cu privire la promovarea rolului patrimoniului cultural in conturarea sentimentului de  identitate europeana. Patrimoniul cultural include vestigii ale trecutului care imbraca forme si aspecte variate. Printre acestea se numara monumente, situri, traditii, cunostinte si forme de expresie ale creativitatii umane transmise de la o generatie la alta, precum si colectii pastrate si gestionate in muzee, biblioteci si arhive. Principalele obiective ale initiativei sunt: promovarea diversitatii culturale, a dialogului intercultural si a coeziunii sociale; sublinierea contributiei economice a patrimoniului in sectoarele creative si culturale, precum si la dezvoltarea locala si regionala.

 

     In vederea inscrierii in concurs, coordonatorul de proiect a invitat colectivele de elevi ale claselor a IX-a,  a X-a si a XI-a sa se inscrie in proiect prin propunerea argumentata a unui obiectiv de patrimoniu urmata de activitati de promovare a acestuia, in situatia selectarii propunerii lor. Argumentele au inclinat in favoarea  cladirii inchisorii de la Ramnicu Sarat propusa de o echipa formata din 21 elevi care in anul scolar 2016-2017 studiaza in clasele a IX-a, a X-a si a XI-a, la profilurile muzica, arte vizuale, arhitectura si arta actorului.  Proiectul propus de acesti elevi, cu care Liceul de Arte  “Margareta Sterian” se inscrie oficial in Concursul EUROSCOLA, este “Unsilence the Pain”.   

 

     Va invitam sa descoperiti legendele urbane  tesute in jurul inchisorii de la Ramnicu Sarat, prin participarea la forumul interactiv, in calitate de spectator… Va invitam, de asemenea, sa descoperiti semnificatia simbolurilor proiectului, create de elevii din echipa de proiect…

     Activitatile proiectului:

Lansarea competitei EUROSCOLA la nivelul liceului: termen limita - 20 iunie 2017;

Documentarea  in arhive si online: termen limita - 15 iulie 2017;

Lansarea website-ului proiectului: : termen limita - 15 iulie 2017;

Organizarea vizitei la inchisoarea de la Ramnicu Sarat: termen limita – 15 iulie 2017;

Elaborarea scenariului forumului interactiv: termen limita - 31 iulie 2017;

Workhop privind legislatia obiectivelor de patrimoniu: termen limita - 31 august 2017;

Participarea la programul Universitatea de Vara a IICMER la Ramnicu Sarat: termen limita - 31 august 2017;

Confectionarea decorului si a simbolurilor proiectului: termen limita – 15 septembrie 2017;

Punerea in scena a momentului dramatic: 20 august – 20 septembrie 2017;

Filmarea momentului dramatic, fara public: 10-17 septembrie 2017;

Promovarea proiectului prin realizare si distribuire de invitatii, afise, flyere si postare de resurse online de promovare (Diary, Photovoice, Joomag, Powtoon) pe website-ul proiectului si grupuri de discutii, pentru participarea la prezentarea piesei, a elevilor, profesorilor, parintilor, autoritatilor locale, altor reprezentanti ai comunitatii educationale largite si ai comunitatii locale: 1-15 septembrie 2017;

Prezentarea proiectului si a forumului interactiv in teatrul de vara din Parcul Tineretului in Buzau:  18-22 septembrie 2017;

Determinarea impactului proiectului asupra membrilor echipei de proiect si asupra publicului: termen limita – 3 octombrie 2017;

Prezentarea rezultatelor proiectului in presa locala si on-line: termen limita – 5 octombrie 2017;

Realizarea portofoliului proiectului si trimiterea acestuia, prin posta, la Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania: termen limita - 10 octombrie 2017.

 

     Ziua EUROSCOLA

    In cazul in care vor fi printre castigatori, elevii si profesorii din Liceul de Arte “Margareta Sterian“ care au implementat proiectul “Unsilence the Pain” in cadrul Concursului national pentru liceeni EUROSCOLA, vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, in cursul anului 2018.

 

     Programul EUROSCOLA

     Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeana si pentru a promova participarea lor la constructia Uniunii Europene. Programul reuneste periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum functioneaza Parlamentul European, de a se cunoaste intre ei, de a-si impartasi viziunile si asteptarile.

Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reuneste peste 500 de elevi din toata

Uniunea Europeana.

     Participantii la Strasbourg sunt impartiti in grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. In aceasta calitate ei discuta in comisii si formuleaza propuneri legislative, dezbat propunerile in plen, adreseaza intrebari, fac comentarii si adopta sau resping propunerile legislative intr-o alta limba decat limba materna. La sfarsitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Presedintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispozitie o subventie pentru acoperirea costurilor calatoriei la Strasbourg.

     La concursul national Euroscola pot participa elevii claselor a IX-a – a XI-a. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipa formata din cel mult 24 de elevi si 2 profesori coordonatori. Grupurile de elevi pot proveni dintr-o clasa sau din diferite clase ale aceluiasi liceu. Un liceu poate participa la concurs cu o singura echipa. Un liceu nu poate participa doi ani la rand la Ziua Euroscola de la Strasbourg. In schimb, un liceu poate participa in fiecare an la concursul national. Pentru participarea la concursul national, liceele vor primi o diploma de participare si, daca vor fi invitate la Ziua Euroscola, vor primi un certificat de participare la programul Euroscola de la Strasbourg.

     La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg in anul 2018, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri la concursul national Euroscola in anul 2017 si care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola in anul 2017 la Strasbourg, ca rezultat al concursului Euroscola din anul precedent (2016). Numarul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numarul evenimentelor planificate la Strasbourg in cadrul programului Ziua Euroscola in cursul anului 2017.

Parteneri

     Teatrul George Ciprian:
Adresa: Buzau, bd. N. Balcescu nr. 50, cod postal 120320
Telefon: 0238-720.853

 

Fax: 0238-719.686

Web: http://www.teatrulgeorgeciprian.ro

 

     Campus TV:

Adresa: Buzau, Str. Pietroasele, Cart. Micro III, Bl. D3, Et. 1.

Telefon: 0238-720.026 / 0238-710.027

Fax: 0238-720.026

E-mail: campus@astralnet.ro

 

   Muzeul Judetean Buzau:

Adresa: Bd-ul Nicolae Balcescu, nr.50, Buzau, jud.Buzau, Romania

Telefon: 0238-710.561

Fax: 0238-710.638

Web: http://www.muzeubuzau.ro

     Fundatia Ioan Barbus:

E-mail: redactia@inliniedreapta.net

Telefon: 0723-564.590

Web: http://inliniedreapta.net

     Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei:

Adresa: Aleea Episcopiei, nr. 3, Buzau, jud. Buzau, cod 120024
Telefon: 0238-413.608

Fax: 0238-413.608
E-mail: contact@arhiepiscopiabzvn.ro
Web: www.arhiepiscopiabzvn.ro

     "De la agonie la extaz, facand turul penitenciarului de la Ramnicu Sarat sau cum bine mai e cunoscuta "Inchisoarea tacerii", treci efectiv prin purgatoriu mergand pe pasii ce stii ca au trecut candva martiri ai comunismului. Senzatia e de nedescris. Peretii urla la tine, iti cer sa ii eliberezi. Nici ei nu mai suporta, au fost martori ai atator orori. Incerci sa scapi, sa iesi la lumina, dar deja au luat fiinta toate temerile tale. Respiratia ti se aude strident intr-o celula de 4m patrati. Se aud pasi, e gardianul, verifica daca mai traiesti.."

-Hoinaru Violeta

     Odata cu implicarea in proiectul "Unsilence the pain" elevii Liceului de Arte au accept provocarea de a se dezvolta atat in plan personal cat si in plan social prin descoperirea propriei istorii. Cel mai important dintre acestea ar fi acela social, intrucat proiectul consta in dezvoltarea si promovarea unui obiectiv de patrimoniu, iar subiectul propus de elevi este Penitenciarul de la Ramnicu Sarat. Astfel in data de 13.06.2017 s-a facut prima strigare. Cei 21 de elevi implicati in proiectul "Unsilence the pain" au fost convocati la intalnire in curtea scolii. Aici, intr-o atmosfera degajata, fiecare si-a exprimat parerea despre proiect, urmand ca, tinand cont de aptitudinile sale, fiecaruia sa i se atribuie cateva sarcini clare. Tot in aceasta zi s-a stabilit si prima vizita la penitenciarul de la Ramnicu Sarat. Aceasta vizita avand scopul culegerii de informatii privitoare la istoria locului, dar si filmarea unui scurtmetraj ce urmeaza sa fie folosit drept material informativ in cadrul forumului interactiv.

     In data de 05.07.2017, o echipa de 7 elevi insotiti de doamna profesor Nicoleta Nechita am facut o vizita penitenciarului cu scopul realizarii unei documentatii concrete si reale cu privire la faptele petrecute in acea incinta acum aproximativ 5 decenii. Vizita a debutat cu un tur oferit de domnul paznic. Toti am ramas impresionati de istoria sumbra a locului. Informatiile oferite de acest om vor constitui o parte importanta a proiectului. Dupa o zi plina petrecuta la "Inchisoarea tacerii", pe langa materialele folosite in cadrul proiectului, am obtinut o experienta de viata.

     Urmatoarea noastra intalnire a avut loc pe 10.07.2017. Astfel, ne-am intalnit 15 elevi, impreuna cu doamna profesor Neagu Carmen si cei doi regizori, Cozmin si Marius,  pentru a pune bazele evenimentului nostru. Ideile au fost diversificate si foarte interesante. Combinandu-le am ajuns la un compromise. La finalul intalnirii toti stiam ce avem de facut in urmatoarele 3 saptamani, fiecare dintre noi avand una sau mai multe sarcini.

     "Am fost crescuta si educata sub imperiul fricii, am crescut cu “teama” de a fi acuzata pe nedrept de ceva. Vizita la inchisoarea Ramnicu Sarat m-a facut sa tresar… si sa retraiesc acele momente din copilarie. Lucrul cel mai dureros este faptul ca aceasta inchisoare este dovada asupririi omului de catre om sau mai corect spus… asupririi omului de catre omul fara CONSTIINTA morala si civica. Oare nu dam dovada de acelasi lucru prin nepasarea si ignoranta pe care o manifestam fata de istorie si povestile acestor oameni care au suferit pe nedrept?"

-Nicoleta Nechita

     Avand deja bazele puse, trebuia sa stabilim toate detaliile. Asa ca, pe data de 04.08.2017 ne-am reintalnit cu doamnele noastre profesoare, Carmen Neagu si Nicoleta Nechita, de data asta intr-un numar mai mic de elevi. Am stabilit in cele din urma ca marele nostru eveniment va avea loc in sala Teatrului Judetean alaturi de un altul pe aceeasi tema, rememorarea detinutilor politici din Inchisoarea Ramnicu-Sarat.

     Insa, nu ne-am oprit aici. Marele nostru eveniment se apropia cu pasi mari, asa ca aveam nevoie de publicitate. Ea a constat intr-un moment artistic realizat in centrul orasului, moment regizat de Cristi Martin. 

     Publicitatea a fost facuta, deci urma evenimentul. A avut loc pe data de 30 septembrie, la Teatrul "George Ciprian". Contributia noastra la acest eveniment a constat in realizarea unei expozitii pe holul teatrului, expozitie ce nu ar fi luat viata fara ajutorul doamnei profesoare Georgeta Hlihor.

bottom of page